Paragrafen

9: Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt in Scherpenzeel.
We willen een sociale, duurzame en ondernemende samenleving waarin iedereen meedoet en zich veilig en geaccepteerd voelt. Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder het vermogen van de toekomstige generaties in gevaar te brengen om in hun eigen behoeften te voorzien.
Het gaat daarbij om samenhang en balans tussen planet (leefomgeving), people (mens) en profit (economie).

In de Kadernotitie Duurzaamheid beschrijven we wat de gemeente Scherpenzeel verstaat onder het brede begrip duurzaamheid. De Kadernotitie Duurzaamheid is uitgewerkt in een Uitvoeringsagenda Duurzaamheid. Deze Uitvoeringsagenda hebben we in 2023 geactualiseerd.

Met de uitvoeringsagenda wordt concreet gemaakt welke ambitie, inzet en resultaat de gemeente Scherpenzeel heeft. Het geeft tevens een “agenda” voor de activiteiten op korte en middellange termijn, waardoor ook inwoners en ondernemers in Scherpenzeel kunnen zien wat er in dit kader door de gemeente wordt ondernomen.

De activiteiten in de uitvoeringsagenda zijn verdeeld onder zeven thema’s:

  • Gebouwde omgeving: verduurzaming woningen, bedrijven, maatschappelijke instellingen en andere gebouwen.
  • Stimuleren van biodiversiteit.
  • Klimaatadaptatie: aanpak hittestress, ontstenen en voorkomen wateroverlast.
  • Grondstoffen en voedsel: van afval naar grondstoffen, door transitie van afvalscheiding naar circulariteit en hergebruik van grondstoffen.
  • Gemeente als voorbeeld: als gemeente geven we het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid binnen de organisatie.
  • Duurzame opwek: een gedragen, gewogen en landschappelijk goed ingepaste toepassing van grootschalige energieopwekking ten behoeve van de klimaatambities van de gemeente Scherpenzeel.
  • Duurzame mobiliteit: toename gebruik fiets; openbaar vervoer (ov), verbetering mogelijkheid voor- en natransport bij ov, voldoende laadinfra voor elektrisch vervoer (particulier en logistiek).

Het jaar 2023 stond in het teken van energiechecks en warmtescans voor eigenaar bewoners, aansluiting bij EnergieWEB voor het lokaal inkopen van onze eigen energie, start onderzoek voor de mogelijkheden van een energiehub op ’t Zwarte Land en netcongestie. In de wijk De Nieuwe Willaer, aangemerkt als verkenningswijk van de gemeente Scherpenzeel, zijn we gestart met de verkenning om de stap naar aardgasvrij te maken.

In mei 2023 hebben we vanuit Duurzaam Scherpenzeel op de Feestmarkt gestaan. We hebben er als gemeente met een stand gestaan, bonnen voor gratis compost uitgedeeld en veel mooie prijzen weggegeven. Naast ons stonden nog 6 stands uit de gemeente met als thema De groene tuin: Kwekerij Bakker, Van Huigenbosch tuinen, IVN, de Regenwateradviseurs, Plukatelier/ Tuinderij 't Struykgewas en onze Energiecaravan. Het was een geslaagd evenement dat voor herhaling vatbaar is.

Deze pagina is gebouwd op 08/20/2024 14:14:29 met de export van 08/20/2024 14:07:26